Stroopwafels bakken!
Stroopwafels bakken is feest!
Het begint al bij het maken van het deeg, want dan komen die heerlijke geuren je al tegemoet.
Zoals bij al het gietijzeren is temperatuur ook hier weer het sleutelwoord. Tijdens het maken van je deeg kun je het stroopwafelijzer alvast voorverwarmen. Lees; verwarmen. Niet verhitten, want dan verbrandt de boel en dat is eeuwig zonde. We hebben het stroopwafelijzer met veel plezier voor je getest.
Wil je direct het stroopwafelrecept? Bekijk deze hier.
Hoeveel deeg heb ik nodig?
Gram deeg | Afmeting stroopwafel |
75 g | 12 cm |
150 g | 15 cm |
175 g | 18 cm - Zo groot als ons ijzer |
Werkwijze
1. Verwarm het stroopwafelijzer voor en bereid het deeg volgens recept of verpakking.
2. Maak deegbolletjes op de gewenste maat.
3. Invetten! Zorg dat het wafelijzer aan beide zijde is ingevet met een neutrale olie.
4. Leg een deegbolletje in het midden van het ijzer en sluit het ijzer goed en verwarm zodat het deeg begint te bakken
5. Na +/- 2 minuten het ijzer voorzichtig omdraaien en kijken of het al bruin wordt. Hoe vaker je het ijzer opent hoe minder goed het patroon zichtbaar wordt.
6. Haal het ijzer van het vuur als beide zijden goudbruin zijn.
7. Snijd de koek als deze nog warm is met een scherp mes horizontaal door en doe daar een flinke lepel stroop op. Leg de bovenkant van de koek op de stroop en laat nog even afkoelen voor je gaat proeven.
8. Opnieuw! Vet het ijzer opnieuw in en begin met het volgende bolletje.
Het is van belang dat de stroopwafel opensnijdt zolang deze heet is, anders stolt de koek en krijg je 'm niet meer zoals je wil.
Heel veel bakplezier!