Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      The Windmill Genuine Dutch Cast Iron ® - Dinsdag 11 Maart 2025

      St. Patricks Day Mates!

      Vier St. Patrick’s Day met een heerlijke Irish Stew & versgebakken soda bread!

      St. Patrick’s Day staat voor de deur!

      Of je nu Ierse roots hebt of gewoon houdt van goed eten en een gezellig feestje, deze dag is de perfecte gelegenheid om te genieten van authentieke Ierse smaken.

      En wat is er nu meer Irish dan een smaakvolle Irish Stew, langzaam gegaard met Guinness, en een knapperig versgebakken soda bread?

      Onze ambassadeur Boyke ten Broeke a.k.a. The Hungry Dutchman deelt vandaag zijn favoriete Irish stew en soda bread recept met jullie!

      Wil je meer weten over The Hungry Dutchman? Check zijn website voor leuke, creatieve recepten en meer! 

      De magie van Irish Stew 

      Irish Stew is hét ultieme comfortfood: een hartige stoofpot vol malse stukjes vlees, wintergroenten en een rijke, kruidige bouillon.

      Het geheim? Een heerlijk recept, fantastische ingrediënten en geduld! Dit gerecht wordt langzaam gegaard met een scheut Guinness-bier, wat zorgt voor een diepe, volle smaak. 

      Wist je dat? Irish Stew wordt traditioneel gemaakt met lamsvlees, maar in veel varianten wordt ook rundvlees gebruikt.
      Het is een gerecht dat al eeuwenlang in Ierland wordt gegeten, oorspronkelijk bedacht door boeren die gebruikmaakten van eenvoudige ingrediënten die voorhanden waren.

      Soda Bread: het perfecte bijgerecht 

      Geen Irish Stew zonder een heerlijk stuk soda bread! Dit traditionele brood wordt niet gemaakt met gist, maar met baking soda en karnemelk.

      Het is super makkelijk om te bakken en binnen een uurtje klaar. Het resultaat? Een heerlijk knapperige korst en een zachte, luchtige binnenkant.

      Waarom soda bread? In Ierland werd vroeger weinig tarwe verbouwd die geschikt was voor gistbrood. Daarom ontwikkelden de Ieren een manier om brood te maken met natriumbicarbonaat en zure melk. Simpel, snel én ontzettend lekker!


      Irish Stew.

      Ingrediënten

      • 1 kilo sukade lappen (in blokjes van 2cm gesneden)
      • 2 eetlepels olijfolie
      • 3 tenen knoflook (fijn gesneden)
      • 3 gele uien (gesnipperd)
      • 500gr bacon, buikspek of zeeuws spek (in kleine blokjes gesneden)
      • 3 eetlepels bloem
      • 2 blikken 500ml guinness (1 voor de stoof en 1 voor jezelf!)
      • 4 eetlepels tomatenpasta
      • 1 liter bouillon (kip of runderbouillon)
      • 4 wortelen in schijven van halve cm gesneden
      • 3 stelen bleekselderij in dune reepjes gesneden
      • 3 gedroogde laurierbladeren
      • 3 takjes tijm

       

      Bereidingswijze

      • Snij de sukadelappen in 2cm grote blokjes
      •  
      • Verhit olie in een grote dutch oven en bak de stukken vlees rondom mooi bruin
      • Haal nu het vlees uit de pan en zet even apart. Doe nu opnieuw olijfolie in de pan en bak nu de ui en knoflook even tot deze wat transparant begint te worden.
        Voeg de bacon toe en roer even door met houten lepel zodat de bacon even mee bakt.
      • Roer nu de wortel en bleekselderij er doorheen en bak 2 minuten goed mee.
      • Voeg de bloem nu toe en roer het geheel goed door
      • Voeg de Guinness en bouillon nu toe en de 4 eetlepels tomatenpasta.
      • Voeg het vlees weer toe en roer het geheel even goed door zodat het goed gemengd is en de bloem opgelost is.
        Voeg de laurierbladeren en tijm als laatste toe.
      • Verlaag de temperatuur van de hittebron (zet of het gas lager, of de oven of als je het op houtskool en gietijzer doet zoals ik, verminder je het aantal briketten in je stoof of BBQ)
      • Doe de deksel op je pan en laat de stoof lekker low en slow, voor een uurtje of 2 stoven.
      • Als het vlees lekker zacht en mals is geworden, haal je de deksel ervan af en laat je de stoof verder inkoken en indikken voor minimaal 30-45 minuten maar het kan ook langer als het meer tijd nodig heeft om in te dikken.
        Je kunt de temperatuur hier iets omhoog gooien om het proces iets te versnellen. Hierna is het klaar.

       

      Soda Bread.

      Ingredienten

      • 4 cups all-purpose bloem
      • 1 theelepel baking soda
      • 1 theelepel zout
      • 1 1/2 cups karnemelk
      • 1 eetlepel suiker (optioneel)
      • 1/4 cup rozijnen (optioneel)

       

       

      Bereidingswijze

      • Verwarm de oven voor: Verwarm je oven voor op 220°C (425°F).
      • Klop in een grote kom de bloem, baking soda, zout en eventueel suiker door elkaar.
      • Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en giet de karnemelk erin. Roer voorzichtig tot het deeg begint samen te komen.
      • Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het zachtjes gedurende ongeveer 1 minuut, totdat het een samenhangende bal vormt. Niet te veel kneden.
      • Vorm het deeg tot een ronde vorm en plaats het op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd met een scherp mes een diep kruis in de bovenkant van het brood.
      • Bak in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of totdat het brood goudbruin is en hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.
      • Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Serveer warm met boter of je favoriete beleg.

       

      Fijne St. Patricksday en veel plezier met buiten koken! 

      News & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »