Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      Laura de Grave - Maandag 16 December 2024

      Recept: Zoervleis in de Dutch Oven

      Wanneer je aan Maastricht denkt, denk je misschien aan de oude stadspoorten, de sfeervolle straatjes, en natuurlijk aan heerlijke streekgerechten. Een absolute must-try uit deze bourgondische stad is het zoervleis, een traditioneel stoofgerecht dat je smaakpapillen gegarandeerd zal verrassen. En wat is een betere manier om dit gerecht te bereiden dan met de authentieke Dutch Oven van The Windmill Cast Iron boven een knisperend houtvuur? Laten we samen duiken in de rijke geschiedenis en het smaakvolle avontuur van het Maastrichts zoervleis, bereid met liefde en vakmanschap.

      Café Sjiek - Sint Pieterstraat 13 - Maastricht

      Net buiten de oude stadspoorten van Maastricht, een straat verder dan de Bisschopsmolen, staat Café Sjiek. Dit gezellige bruine café heeft al vijfendertig jaar de harten van de Maastrichtenaren veroverd, niet in de minste plaats vanwege hun overheerlijke zoervleis, een stoofgerecht van paardenvlees en Limburgse stroop.

      Een gerecht uit armoede

      "Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van zoervleis," vertelt eigenaar Robin Berben. "Wat zeker is, is dat armoede een rol speelde." Vanaf het einde van de 19e eeuw at men in Maastricht paardenvlees. De taaiere stukken vlees werden gemarineerd in azijn om ze malser te maken. Ondanks de naam smaakt het gerecht niet zuur dankzij de toevoeging van Limburgse stroop, ontbijtkoek en suiker.

      Makkelijker en lekkerder

      In de keuken van Café Sjiek is het recept in de loop der jaren vereenvoudigd. Vroeger stond men uren te roeren boven hoog vuur. Tegenwoordig worden alle ingrediënten in een oven geplaatst en een nacht lang op lage temperatuur gegaard. "Dat is makkelijker én lekkerder," aldus een van de koks.

      Zoervleis van Café Sjiek in de Dutch Oven

      Ingrediënten:

      • 800 g paardenpoulet (of runderpoulet)
      • 120 g ontbijtkoek, plus 60-120 g extra om het zoervleis mee te binden
      • 2 witte uien
      • 400 ml natuurazijn
      • 3 gedroogde laurierblaadjes
      • 2 kruidnagels
      • 100-145 g donkere basterdsuiker
      • 125 g Limburgse stroop

      Keukenspullen:

      • The Windmill Cast Iron Dutch Oven
      • The Windmill Cast Iron Lid lifter en handschoenen zijn hier ideaal bij!
      • The Windmill Cast Iron Trivet

      Bereiding:

      Wij hebben de bereiding verspreid over het hele weekend. Je kunt zelf bepalen of je zo geduldig bent.

      Dag 1: Snijd het vlees en de ontbijtkoek in blokjes van 2 bij 2 cm. Snipper de uien fijn. Doe het vlees en de ui in de Dutch Oven. Brokkel de ontbijtkoek erover. Voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagels, suiker en stroop toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 400 ml water toe. Laat het vlees afgedekt 24 uur marineren in de koelkast.

      Dag 2: Plaats de Dutch Oven op de Trivet boven een laag houtvuur en laat het vlees een nacht lang (circa 9 uur) op lage temperatuur garen. Dit zorgt voor een intense smaak en een heerlijk mals resultaat.

      Dag 3: Haal de Dutch Oven van het vuur en warm het vlees opnieuw op. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Proef en bind de saus met extra ontbijtkoek naar smaak. Voeg eventueel nog wat stroop toe voor de juiste zoet-zuurverhouding. Serveer het zoervleis met dikke friet, mayonaise en appelmoes.

      Een beleving om te delen

      Het bereiden van zoervleis in de Dutch Oven van The Windmill Cast Iron boven een houtvuur is meer dan koken; het is een beleving. Nodig vrienden en familie uit, zet de tafel buiten en geniet samen van dit traditionele gerecht. De Cast Iron accessoires van The Windmill zorgen ervoor dat je elk detail van het koken beheerst, van het perfect grillen van het vlees tot het stabiel plaatsen van je Dutch Oven. Probeer het eens en ervaar zelf de magie van het Maastrichts zoervleis op een geheel nieuwe manier.

      Wil je de authentieke Maastrichter kookervaring zelf beleven? Probeer dan ons recept voor zoervleis met de Dutch Oven van The Windmill Cast Iron. Deel jouw culinaire avonturen met ons op social media en inspireer anderen om ook de smaak van traditie te ontdekken. Bezoek onze website voor meer informatie over onze producten en accessoires. Kook, deel en geniet met The Windmill Cast Iron!

      News & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »