Recept: Belgische wafels met ijs
Ingredienten 6 stuks
- 125 ml (halfvolle)melk
- 125 ml water
- 175 g bloem
- 1 zakje droge gist (7g)
- 1 zakje vanillesuiker (8g)
- 5 gram ongezouten roomboter
- 1 ei
- Flinke snuf zout (ongeveer ¼ tl)
- 25 ml arachide olie (1,5 el)
- Je favoriete roomijs
- Slagroom
- Zomerfruit, bijvoorbeeld aardbei en banaan
Extra nodig
- Wafelijzer
- Sauspan
- 2 Mengkom (brandschoon)
- Garde
- Mixer
Bereidingswijze
- Verwarm de sauspan en voeg de melk en het water toe tot deze lauwwarm zijn. Voeg de bloem met de gist en vanillesuiker toe aan de mengkom. Schenk al roerende de melk erbij. Roer met de garde totdat het beslag glad is.
- Spoel de sauspan schoon, maak deze een beetje droog en verwarm opnieuw. Smelt de boter in de sauspan. Zorg dat het niet bruin wordt. Haal eventueel van het vuur als de helft van de boter is gesmolten. De rest smelt vanzelf. Splits het ei. Voeg de dooier en het zout toe aan het beslag. Meng met een garde de gesmolten boter erdoor.
- Klop het eiwitten in een vetvrije kom met een mixer met schone gardes in 4-5 min. stijf. Spatel door het beslag. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 min. rijzen.
- Verhit het wafelijzer. Vet deze in met de olie. Schep een flinke lepel beslag op het ijzer en sluit deze. Bak de wafels in 5 min goudbruin en gaar, halverwegen omdraaien. Kijk na 5 minuten of de wafels goudbruin van kleur zijn.
- Serveer met vers fruit, ijs en slagroom.