Recept: Risotto met varkenshaasje
Risotto, een klassiek Italiaans gerecht, is beroemd om zijn rijke, romige consistentie en diepgaande smaken. De smaak van een goed bereide risotto is vaak complex en kan variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, maar de basis is meestal een heerlijke combinatie van de rijke bouillon waarin de rijst gekookt wordt, de nootachtige toets van Parmezaanse kaas en een subtiele hint van witte wijn.
De textuur van risotto is uniek; het is tegelijkertijd romig en al dente en moet langzaam van je lepel vloeien wanneer je het serveert, wat in Italië bekend staat als "all'onda" of "golvend". En golvend wordt ie zeker! Vergezeld door een sappig varkenshaasje, langzaam gegaard in de BBQ of oven, belooft dit gerecht een samenspel van rijke, diepe smaken. Temperatuur is het sleutelwoord en zorgt dat je je gerecht perfect weet te bereiden. Geniet!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 varkenshaasje
- Oud-Hollandse Rollande kruiden
- 4 plakjes prosciutto
- 100 gram mozzarella
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram boter
- Olijfolie
- 200 gram risottorijst
- 1 sjalot
- 100 ml witte wijn
- 500 ml bouillon
- Handvol sperzieboontjes
- Peterselie en bieslook
- 2 eetlepels pesto
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Zout en peper naar smaak
Benodigdheden:
- The Windmill Cast Iron 6Qt Dutch Oven (zonder pootjes)
- The Windmill Cast Iron skillet
- Snijplank
- Koksmes
- Oven of BBQ
Bereidingstijd: 60 minuten
Keuken: Italiaans
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Kruid het varkenshaasje royaal met de Oud-Hollandse Rollade kruiden. Snijd het haasje in de breedte in, zodat er een ruimte ontstaat om de prosciutto en mozzarella in te steken. Vul het haasje met de prosciutto en mozzarella.
Verhit de gietijzeren skillet op middelhoog vuur en smelt de boter met de knoflook. Leg het varkenshaasje in de skillet en bak het rondom bruin. Plaats de skillet vervolgens in de oven en bak het haasje ongeveer 30 minuten.
Terwijl het varkenshaasje in de oven staat, bereid je de risotto. Snijd de sjalot fijn en fruit deze in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg de risottorijst toe en roer goed door. Blus af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de risotto, terwijl je blijft roeren. Voeg na ongeveer 15 minuten de fijngesneden boontjes, peterselie, bieslook en pesto toe. Laat de risotto garen tot de rijst zacht en romig is.
Roer de boter en Parmezaanse kaas door de risotto voor extra romigheid en breng op smaak met zout en peper
Haal het varkenshaasje uit de oven en laat het even rusten. Snijd het vervolgens in mooie plakken.
Serveer de risotto op een bord, leg er een paar plakken varkenshaasje bovenop en garneer met extra groene kruiden.
Smakelijk!