Recept: Laphroaig caramel dark chocolate brownies
INGREDIËNTEN:
60 g roomboter
150 g fijne kristalsuiker
75 g donkerbruine basterdsuiker
125 g pure chocolade
1 eetl. stroop
2 eieren
100 g bloem
20 g cacaopoeder
1 theel. Bakpoeder
voor de saus:
100 g suiker
60 ml water
125 ml slagroom
2½ eetl. Laphroaig, dit is een
Schotse Islay single malt whisky
½ theel. Zout
extra nodig:
Dutch Oven
skillet
bakpapier
sauspan
Bereidingswijze
Verwarm in een Dutch Oven de boter, beide soorten suiker, chocola en de stroop. Roer door tot de boter en de chocolade zijn gesmolten. De suiker hoeft niet opgelost te zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm/kamertemperatuur. Klop de eieren luchtig en voeg het chocolademengsel toe en mix tot een egaal mengsel. Voeg langzaam de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en roer dit goed door elkaar. Mix niet te lang de bloem door het beslag. Anders worden de brownies minder smeuïg. Bekleed een skillet met bakpapier op de bodem en vet de randen in met boter. Giet het beslag in de skillet en strijk glad. Verwarm de barbecue tot 190°C en bak de brownie in 25 minuten gaar. Ondertussen verwarm je de sauspan en voeg je de suiker en het water toe. Roer het geheel even door. Laat dan koken zonder roeren totdat het mengsel verkleurd tot lichtbruin en haal van de warmtebron af. Voeg de slagroom, whisky en zout al roerend toe totdat het een geheel is. Laat een beetje afkoelen en giet over de warme brownies heen.
Tip
De Laphroaig heeft een rokerige smaak die een extra dimensie geeft aan de karamelsaus. Een
alternatief voor deze whisky is Grand Marnier. Of ga voor een alcoholvrije versie met kersensap
of sinaasappelsap.