Recept: Broeder met een twist
Een streekgerecht uit West Friesland. Voor een artikel in het Fire&Food magazine hebben we onderstaand recept gemaakt!
Benodigdheden:
125g tarwebloem
125g boekweitmeel
250g karnemelk
1 ei
5g gedroogde gist
25g stemgember
125g krenten en gedroogde abrikozen
1/2 appel
1/2 tl zout
Extra nodig:
Brood Dutch oven
Bakpapier
Bereidingswijze:
- Snijd de gember, appel, krenten en abrikozen in stukjes.
- Meng de bloem met de gist en roer daar de karnemelk en de eieren door, tot je een glad deeg hebt. Roer er vervolgens de gedroogde vruchten, kardemom, stemgember, appel en het zout erdoor.
- Dek de kom met het deeg goed af en zet dit op een warme plek tot het deeg gerezen is (ca. 45-60 minuten).
- Verwarm de DO voor met 5 briketten aan de onderkant en 10 briketten op de deksel.
- Bekleed de bodem van de DO met bakpapier, om te voorkomen dat het brood aan de bodem plakt.
- Als het deeg gerezen is, leg je het deeg in de DO.
- Zet de deksel op de DO en zorg dat de temperatuur in de DO 180° C is.
- Steek na 45 minuten een satéprikker in het midden van het brood. Als deze er droog uitkomt dan is het brood gaar.
Lekker met roomboter en suiker!