Recept: Kerstham
INGREDIËNTEN:
voor het koken van de ham:
ham met bot, ongekookt met vetlaag (ca. 3 of 4 kilo)
6 kruidnagels
1 steranijs
2 stengels bleekselderij
1 tomaat
2 wortels
1 sinaasappel, sap en schil
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
6 zwarte peperkorrels
3 jeneverbessen
2 eetl. Zout
voor de glaze:
1 steranijs
½ kaneelstokje
3 eetl. bruine suiker
honing
handje kruidnagels
zout
extra nodig:
Dutch Oven
vijzel
briketten
briketstarter
Bereidingswijze
Begin met het koken van de ham.
Snijd de bleekselderij, tomaat en wortels in stukken. Neem een grote Dutch Oven waar de ham in past en doe alle ingrediënten voor de ham in de Dutch Oven. Vul met koud water tot de ham onder water staat.
Breng aan de kook met het deksel op de pan en laat zachtjes koken. Reken voor elke 500 gram ham 20 minuten. Zet nu een starter op met 18 briketten. Om de ham te gaan ‘glazen’, dep de ham droog. Als de huid er nog opzit, komt deze na het koken makkelijk los. Probeer wel de vetlaag op de ham te laten. Kerf de ham/vetlaag aan de bovenkant in zodat er ruiten ontstaan.
Doe in een vijzel de zaadjes van de steranijs en het halve kaneelstokje en stamp tot het geheel glad is. Doe dit poeder door een zeefje en meng het met de suiker en een ½ theelepel zout.
Wijf met 2/3 hiervan de bovenkant van de ham in. Prik nu in elke ‘kruising’ van een ruit een kruidnagel. Leg de ham in een Dutch Oven en doe de deksel erop.
Leg op je werkvlak 6 briketten in een cirkel en zet je Dutch Oven daar op. Verdeel ca. 12 briketten op de deksel. Na 10 minuten til je de deksel op en doe je wat honing op de ham. Het beste is dit te doen met een lepel of direct uit een knijpfles zodat de bruine suikerlaag mooi blijft. Draai de deksel een kwartslag als je hem terug plaatst. Strooi na weer 10 minuten het resterende suikermengsel over de ham. Weer draai je de deksel een kwartslag. Dit zorgt ervoor dat de ham gelijkmatig kleur krijgt. Na weer 10 minuten doe je nog een keer honing op de ham en jawel, de deksel weer draaien. Eindig altijd met een laagje honing, hier gaat de ham heel mooi van glimmen.
Haal de ham voorzichtig uit de Dutch Oven. Let op: hij is heet! Laat de ham 10 minuten staan voor je hem gaat snijden.
Gegarandeerd een geslaagd hoofdgerecht!