Recept: Gemberkoekjes
Om koekjes te bakken heb je onder- en bovenwarmte nodig. Dit kun je op verschillende manieren doen: In de barbecue, een Dutch oven met deksel, een skillet met een deksel, het maakt eigenlijk niet uit hoe, als je er maar voor zorgt dat er van boven en van onder verwarmd wordt. Het blijft spelen met de temperatuur.
Houd er rekening mee dat het deeg 4 uur moet rusten voor je de koekjes kunt afbakken.
Voor 20 gemberkoekjes:
- 115g boter op kamertemperatuur
- 80g donkerbruine basterdsuiker
- 80g suikerstroop, bijvoorbeeld pannenkoekenstroop
- 1 ei
- 250g bloem
- 0,5 el gemberpoeder
- 0,5 el kaneel
- 1tl nootmuskaat
- snuf zout
- optioneel: Decoratie
Extra nodig:
- Deegroller
- 2 mengkommen
- Bakpapier
- Steker om poppetjes of andere figuurtjes uit te steken
- Warmtebron: bbq met deksel, Dutch oven, skillet met een deksel of iets anders.
Bereidingswijze:
- Meng de boter met de suiker en stroop door elkaar en voeg vervolgens al roerend het ei toe.
- Meng in de andere mengkom de bloem, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat en de zout door elkaar.
- Voeg telkens een deel van het bloemmengsel toe aan het suikermengsel tot alles goed is opgenomen. Herhaal dit tot het bloemmengsel op is.
- Maak van het deeg 2 plakken en laat dit in de koelkast minimaal 4 uur rusten
- Rol het deeg uit tot een halve cm dikte en steek de koekjes uit.
- Bak de koekjes met bakpapier op 160 graden in ongeveer 15 minuten af. Houd de koekjes goed in de gaten, ze kunnen in eens snel te donker worden.
Eet smakelijk!