Recept: Filosoof
Wij hebben onze skillet met een deksel gebruikt om de schotel in te bereiden, maar dit kan uiteraard ook in je Dutch oven of ovenschaal. Zorg voor bovenwarmte voor een lekker korstje.
Ingrediënten:
(Voor 4 personen)
500 g gehakt
50 g boter, of een restje jus
1 ui
1 paprika
150 ml runderbouillon
1 eetl. Mosterd
laurierblaadje met twee kruidnagels erin geprikt
Voor de puree:
500 g kruimige aardappels
500 g pastinaak
150 ml warme melk
nootmuskaat
paneermeel
zout en peper
Extra nodig:
skillet en Dutch Oven (DO)
Bereidingswijze:
Schil de aardappels en pastinaak en snijd in stukjes.
Verhit in de skillet de boter of het restje jus en bak daarin de ui en het gehakt mooi bruin. Voeg de paprika, bouillon, mosterd en het laurierblaadje met kruidnagels toe. Laat dit 20 minuten zacht pruttelen zodat alles gaar wordt en het vocht deels is verdampt.
Verwijder de laurier en de kruidnagels. Kook ondertussen de aardappels en pastinaak gaar en giet af. Laat uitdampen. Pureer met een stamper tot een luchtige puree en voeg al stampend de melk toe zodat je een smeuïg geheel krijgt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Haal de skillet van de briketten af en verdeel de aardappelpuree over het vleesmengsel. Strooi er paneermeel overheen.
Pak een deksel die op de skillet past. Zet deze op de skillet en leg daar 8 briketten op. Onder de skillet leg je er 2 of 3 om hem warm te houden. Na 10 minuten heb je een krokant korstje op de puree.
Serveer met appelmoes.