Recept: Dutch Brisket Sandwich
Een brisket is een fantastisch stuk vlees met één – letterlijk – groot voordeel en één nadeel. Groot voordeel: het is een flink stuk vlees. Dat komt: brisket is het borststuk van het rund en zo'n dier heeft nou eenmaal een indrukwekkende borst tussen de voorpoten. Nadeel: het is geen goedkoop stuk vlees. Die twee dingen zorgen er voor dat je a. een hele brisket soms niet in één keer op krijgt (ja, echt, er zijn mensen die dat niet lukt...) en b. je dit mooie vlees zeker niet weg wilt gooien. Nu kun je een brisket best aardig opwarmen in wat vleesjus, maar Remko Winkelaar van T-Rex Restaurant BBQ & Smokehouse in Putten had een beter idee: een broodje brisket.
Boodschappenlijst
- 600 gr brisket
- 100 ml rundvleesjus
- 500 gr zuurkool
- 8 sneetjes casino witbrood
- 70 ml spiced mayonaise
- 70 ml BBQ saus
- 70 ml mosterd saus
- 4 plakjes Goudse kaas
- 100 gr kruidenboter, gesmolten
Ook nodig:
- BBQ met voldoende houtskool
- Kernthermometer
- Skillet, bijvoorbeeld Skillet L
- Hittebestendige BBQ handschoenen
- BBQ spatel
Aan de slag!
Bereid je barbecue voor om indirect te garen, maar doe er genoeg houtskool in om later op te kunnen stoken om hot and fast af te grillen. Verhit de BBQ nu eerst tot een temperatuur van 110 °C. Gebruik bij voorkeur een premium merk houtskool. Met de The Windmill Cast Iron Premium South African Black Wattle charcoal heb je een hele goede houtskool die heet en gelijkmatig brandt, ideaal voor dit recept.
Leg de overgebleven brisket op een flink stuk butcherpaper (aluminiumfolie mag ook maar dat scheurt makkelijk en blijft wel eens aan je vlees plakken) en schenk de jus erover. Pak de brisket dan goed in. Verwarm het vlees op je barbecue tot een kerntemperatuur van 75 °C.
Haal de brisket van de barbecue en leg het op een warme plek. In de oven (de oven niet aan zetten, dan gaart de brisket door!) of bijvoorbeeld in een koelbox (die dan warmtebox wordt...). In ieder geval zo dat de brisket op temperatuur blijft. Stook je barbecue nu op tot 250 °C. Je kunt je opstelling voor indirecte bereiding gewoon houden. Terwijl je de BBQ opstookt kun je de skillet alvast op het rooster zetten en daar de zuurkool in doen. Die warmt dan tijdens het opwarmen van de BBQ op.
Kook met vertrouwen met de Skillet L van The Windmill. Door de hoogwaardige gietijzeren skillet van The Windmill Cast Iron te gebruiken kun je met vertrouwen koken op alle verhittingsbronnen.
Snijd de brisket in plakjes. Smeer één kant van de acht sneetjes casinobrood in met de spiced mayonaise. Beleg vier van de sneden brood met de warme zuurkool en spuit daar wat BBQ saus over. Leg de plakjes brisket op de zuurkool met BBQ Sauce en doe wat mosterd saus op het vlees. Eindig met een plak kaas en bedek met een boterham met de spiced mayo kant onder. Besmeer de twee buitenkanten van de sandwiches met de zachte kruidenboter. Dat is even een knoeierig werkje maar je kunt het ook minder smerig maken door nu één kant in te smeren en de andere kant als de sandwich op de BBQ ligt.
Met vuur spelen is het leukste als je je vingers niet verbrandt. Gebruik daar onze lederen bbq handschoenen voor!
Trek hittebestendige BBQ handschoenen aan en maak het rooster van je barbecue schoon met een prop keukenrol of – als het rooster verbrande etensresten bevat – een prop aluminiumfolie. Leg de sandwiches met een spatel op het rooster en grill ze aan beide kanten goudbruin en krokant. Halveer de sandwiches diagonaal voor je ze serveert.