Recept: Bolognesesaus
Bolognesesaus. Het woord hardop uitspreken is eigenlijk vloeken in de Italiaanse kerk. In de Italiaanse stad Bologna staat er bij veel restaurants nadrukkelijk dat er geen spaghetti bolognese wordt verkocht. Ze serveren daar ''Ragu' alla bolognese''.
Als twee Hollandse boerenjongens weten we het fijne er ook niet van, maar wat we wel kunnen verzekeren is dat deze bolognosesaus je hart sneller laat kloppen. De saus is heerlijk te combineren met pasta, zoals spaghetti, lasagne of vul er je cannelloni er mee.
In kleinere hoeveelheden past deze saus in de sauspan. Ga je een gezinsportie maken, dan raden we je aan om onze barbecuepan, Dutch oven of Paëllapan in combinatie met een deksel hiervoor te gebruiken.
Recept
Ingrediënten
- 1 grote ui, gesnipped
- 400g winterpeen, in kleine blokjes
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 500g gehakt
- peper & zout naar smaak
- paprikapoeder
- Italiaanse kruiden, bijvoorbeeld basilicum & oregano
- 2 laurierblaadjes
- 1,5 blikje tomatenpuree ( of 3 kleine blikjes)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 pak gezeefde tomaten
Benodigdheden
- Dutch Oven, Barbecuepan of sauspan met deksel
- Grote skillet, bijvoorbeeld Skillet maxi of Skillet extra
- Houten lepen of siliconen spatel
Bereidingswijze
- Snipper de ui en fruit deze in de een grote skillet, voeg na 2 min. de fijngesneden knoflook toe.
- Verwarm de tomatenpuree in een Dutch Oven of Barbecuepan en blijf roeren met een houten of siliconen spatel. Blijf roeren totdat de zure geur is verdwenen. Dit duurt 1-2 minuten.
- Voeg het ui en knoflookmengsel toe aan de Dutch Oven.
- Voeg de fijngesneden winterpeen toe aan het ui en knoflookmengsel en roer goed door.
- Maak de skillet niet schoon, gebruik de smaken tijdens het bakken van het gehakt. Bak het gehakt samen met de kruiden rul en voeg vervolgens toe aan de Dutch Oven.
- Voeg de tomatenblokjes, gezeefde tomaten toe en roer het geheel goed door.
- Voeg als laatste de laurierblaadjes toe en eventueel nog kruiden naar smaak en laat het geheel met de deksel op de pan op laag vuur ongeveer 45 minuten sudderen. Roer het tussendoor wel regelmatig door.