Recept: Boeuf Bourguignon uit de Dutch Oven
INGREDIËNTEN
750 g runderriblappen
bloem
2 uien
4 winterwortels
3 teentjes knofl ook
1 fl es rode wijn
175 g spekreepjes
1 klein blikje tomatenpuree
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
2 takjes rozemarijn
1 bosje platte peterselie
300 g kastanjechampignons
1 pot zilveruitjes
2 plakken ontbijtkoek
1 zak aardappelpartjes
zout en peper
BEREIDING
Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode (of zorg dat het open vuur goed heet is). Snijd de riblappen in blokjes en haal deze door de bloem, gemengd met peper en zout. Snijd de ui in ringen en de wortel in plakjes. Maak een boeket van de tijm, gekneusde knoflook, rozemarijn, laurierblad en een beetje peterselie, omwikkel goed met slagerstouw.
Hang de Dutch Oven boven het vuur (of zet de pan op het barbecuerooster). Bak de spekreepjes zonder olie of boter bruin en haal deze uit de pan. Bak de blokjes riblappen bruin in het vet van de spekblokjes en haal deze ook uit de pan. Bak nu de groenten tot ze zacht zijn en bak de tomatenpuree zachtjes mee. Voeg de vleesblokjes, de spekjes en rode wijn toe en breng dit zachtjes aan de kook. Voeg het kruidenboeket toe.
Leg de deksel op de pan en laat het vlees zachtjes stoven. Snijd intussen de kastanjechampignons in vieren en laat de zilveruitjes uitlekken. Snijd bij de ontbijtkoek de korstjes weg. Voeg na 2 uur stoven de champignons en zilveruitjes toe en brokkel de ontbijtkoek door het gerecht, laat het geheel nog 30 minuten sudderen. Bak in de skillet in een scheut olie de aardappelpartjes krokant.
Garneer de stoofpot met peterselie. Serveer met gebakken aardappelpartjes.
Hoe lang moet je stoven?
Hoe langer je stooft, hoe zachter en malser het vlees wordt. De stoofduur hangt ook af van de hoeveelheid en de dikte van het vlees. Als algemene richtlijn kun je aanhouden:
• Magere runderlappen: 1,5 - 2 uur
• Riblappen: 2 - 3 uur
• Sukadelappen: 3 - 4 uur