Recept: Aardappelgratin met spek
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels
- 125 g spekblokjes
- 125 g spekplakjes
- 400 ml kookroom
- 200 ml melk
- 1 grote ui
- Peper / zout
- 1 takje tijm
- 0,5 tl nootmuskaat
- 2 theelepels kruidenmix voor aardappelgratin
- 200-250 g gemengde geraspte kaas (mozzarella en cheddar)
Extra nodig
- Skillet
- Tweede skillet, pan of ovenschaal
- Oven OF andere warmtebron waarmee je boven en onder kunt verwarmen.
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes.
- Snipper de ui en fruit deze in de skillet aan. Bak de spekblokjes mee
- Voeg room, melk en kruiden toe, zacht door laten koken en op smaak brengen.
- Voeg nu de aardappelschijfjes toe aan het room- en melkmengsel en laat het 10 minuten sudderen. Roer af en toe.
- Bekleed een tweede pan met de plakjes spek. Doe het verdikte mengsel van melk en room in de pan. Bestrooi de kaas gelijkmatig en sluit de pan af met het deksel of zet zonder deksel in de oven.
- Verwarm ongeveer 50 minuten op 200 graden Celsius. Controleer regelmatig hoe de gratin er uit ziet. Als de kaas er goudbruin uit ziet kun je de gratin iets af laten koelen en serveren.