Inbranden, hoe doe je dat?
Inbranden / seasonen
De eerste stap na aanschaf van je gietijzeren pan is inbranden. We kunnen het niet vaak genoeg benoemen. Hoe je moet inbranden verschilt ook per conditioner en per bron. De ene oven is de andere niet en op de barbecue is het ook weer net anders. Onderstaande handleiding voor het inbranden is voor gebruik van ons eigen merk conditioner.
Stap 1:
Maak de Dutch Oven schoon met heet water en maak daarna goed droog.
Stap 2:
Verwarm een gesloten barbecue of oven naar 180˚C, plaats het product circa 15 minuten in de oven en laat het gietijzer goed heet worden. Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. Dat is heel belangrijk, want vocht in gietijzer kan roest tot gevolg hebben. **
Stap 3:
Als het product heet is smeer je met een katoenen doek het volledige product in met een dunne laag conditioner. (De deksel dus ook! De knop van onze BBQ pannen is van bakeliet! Die hoef je dus niet te seasonen.)
Stap 4:
Als het product goed is ingesmeerd, verhit je deze tot 200˚C. Zodra het product stopt met walmen kun je het laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Herhaal stap 2 t/m 4 minimaal drie keer. Hoe vaker de stappen herhaald worden, hoe mooier het gietijzer wordt. Na het inbranden is het product klaar voor gebruik.
* Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. Dat is heel belangrijk, want vocht in gietijzer kan roest tot gevolg hebben.
**De houten handvatten van de pie-irons dienen verwijderd te worden wanneer je deze in de oven of de barbecue plaatst!
Conditioner
+ Perfecte onderhoud voor al het gietijzer
+ 100% plantaardig
Benieuwd naar andere veel gestelde vragen (FAQ)? Klik hier.